31 Ağustos 2009 Pazartesi

Ben İthalat Yapabilir Miyim?




Her türlü tanımı bir tarafa bırakalım. Sadece şuna değinelim. Evet, dileyen herkes ithalatçı olabilir. İstediğiniz ürünü istediğiniz kadar ithal edebilirsiniz. Yalnızca bir kaç kaide vardır. En önemlisi herkesin tahmin edeceği üzere yüz kızartıcı şuçlara sokabileceğimiz ürünlerin ithalatının yasak olmasıdır. Mesela uyuşturucu, kumar makineleri ve insan/hayvanların canlarını ve sağlıklarını tehlikeye atacak her türlü ürün gibi. Bunun dışında kalan hemen hemen her ürünü ithal edebilirsiniz. (İkinci el elektronik eşya bir istisnadır ve malesef yasaktır, halbuki ne iyi olurdu Amerika’dan ikinci el bol miktarda Iphone’lar getirtseydik değil mi?)


Devletin politikası ihracatı desteklemek ve ihracatın önüne çıkabilecek her türlü bürokratik ve politik engeli kaldırmak istikametindedir. Tam tersi olarak ithalatta prosedürler, bürokrasi , ve hatta zaman zaman “birilerini görmek” malesef bu işin olmazsa olmazlarıdır. Devlet de en başında ithalat yapabilmeniz için demiştir ki : “Vergi numaran varsa, gerçek ya da tüzel kişi olman fark etmez, sen ithalat yapabilirsin”.



Peki madem öyle; “Ben gerçek kişi olduğuma ve benim vergi numaram da olmadığına göre; e-bay’den bir kitap satın aldığımda bunu nasıl ithal edeceğim?” diye sorabilirsiniz. Buarada da nöans şu yöndedir : Malum hepimizin Almanya’da , Fransa’da bir akrabası veya bir tanıdığı vardır ve elbette bu “cömert” yakınlarımız bizlere hediyeler yollamaktadır.(nerde öyle amca bizde!) İşte bu sebepten ötürü devletimiz ticari değeri olmayan hediyelere , kitap ,cd gibi eserlerin ithalatına izin verirken dar bir anlamda “sorun çıkarmaz”. (elbette makul ölçülerde)



O zaman bu ne demek oluyor? Eğer malımın ikamesi buarada değilse buyrun meydan sizin...
Dilediğiniz gibi ithalat yapabilirsiniz; ama siz yine de öyle hemen B2C’lere yönelmeyin, ve diğer yazılarımızı bekleyin..

Saygılarımla,

Berk PINAR