8 Mayıs 2011 Pazar

Uçak Kazalarını Engellemenin Yolu, Bir Türk Tarafından Bulundu...


Uçak Kazalarını Engellemenin Yolu Bir Türk Tarafından Bulundu

Kurulduğu günden beri havacılık ve hava taşımacılığı konularında çeşitli düzenlemeler ve regulasyonlar getiren Uluslarası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), son yıllarda sayısı sıklaşan uçak kazalarına çözüm yolları arıyor. IATA yetkilileri düzenlediği basın toplantısında uçak kazalarının riskinin teorik olarak “Bir insanın yolda yürürken başına inşaat molozu düşmesi” ile denk seviyede olduğunu bildirirken, taşımacılık hizmetlerinde hava yollarını seçenlerin gönüllerini ferah tutmalarını istedi.

IATA Türkiye Masası Şefi Mutaf Yüksekrakım (58) konuşması esnasında uçak kazalarını engellemek için radikal çözümler bulduklarını ifade ederek, tüketicilere müjde verdi. Yüksekrakım, özellikle uçakların motorlarına; leylek, martı, pelikan gibi perde ayaklı kuşların kaçtığını ve bu trajik çarpışmaların hazin sonuçlar doğurduğunu belirtirken, bu sürecin yapılan uzun süreli deneyler ve ilerleyen teknoloji ile kısmen de olsa aşıldığını belirtti.

Kuşların Motorlara Kaçmasına Teknolojik Çözüm Önerisi

IATA Türkiye Masası Şefi Yüksekrakım konuşmasında; bilhassa Türk bilim adamlarının bu konuda geliştirdiği bir sistem olduğunu söylerken, sistemden de kısaca bahsetti. Yüksekrakım “Sistem, basitce anlatmak gerekirse, uçak motorlarının kapaklarına monte edilen ve kuşların motor içine girmesini engelleyecek nitelikte döşenmiş tellerden ve örgü halatlarından oluşuyor.” dedi. Yüksekrakım sözlerine “Bu teknolojik modellemenin fikir babası, kendi bayan çoraplarını ayran yaparken süzgeç olarak kullanan emektar kat görevlimiz Nigar Hanım (63) oldu” diyerek kendisine, bir de plaket armağan etti.

Nigar Hanım Uçak Kazalarına Son Verecek İsim Olacak Mı?

Aldığı plaketin ardından gözyaşlarını tutamayan Nigar Hanım, kısa bir de açıklama yaparak “IATA Türkiye Ofisinde otuzüç yıldan beri kat görevlisi olarak çalışıyorum, ancak emeklerimin insanlık tarihine bu denli önemli bir netice vereceğine rüyamda görsem inanmazdım” dedi.

Uçak Üreticileri De Çözümden Memnun

Basın toplantısına birer yetkilisi ile iştirak eden Airbus ve Boeing firmaları ise yaptıkları ortak açıklamada “Çözümün yıllardır ayağımızın altında olduğunu öngöremedik. Sanırız çözümü yanlış yerde arıyormuşuz. Biz hep kuşları kaçıracak bir sistem arıyorduk,inanın uçağın kanatlarının üstüne korkuluk koymayı bile bir dönem düşünmüştük. Oysa çözüm basit bir parizyen çorap mantığıyla kusursuzca işliyor” dediler.

Artık Havayolları Daha Güvenli

Yüksekrakım konuşmasına bu gelişmelerin ardından, artık hava yolları ile seyahat etmenin daha güvenli olduğunu belirtirken, Nigar Hanım'a ve geleceği gören türk bilim adamlarına bir kez daha teşekkür etti.

Havayolu Şirketleri Adeta Bayram Ediyor

Havayolu şirketleri adına söz alan THY Genel Sekreteri Ersin Özbükey, “Gün Türk ve Dünya Havacılık Tarihininin yeniden doğum günüdür, hatta bir milattır. Wright Kardeşlerin başlattığı hayal, artık çok daha güvenli. Bu gelişmelerden sonra artık hava yolu yolculukları alternatifi olmayan bir taşıma modeli haline gelecektir” diyerek demiryolu ve denizyolu taşıma modellerine göndermede bulundu.

Tüm bu gelişmelerin ardından bulunan bu teknolojik çözümün THY’da ne zaman tam anlamıyla uygulamaya geçeceğine ilişkin gelen soruya ise Ersin Özbükey, şu şekilde cevap verdi. “THY her zaman yenilikleri en hızlı şekilde takip eden ve uygulayan bir kurumdur. Çünkü THY adeta bir kokteyl katılımcısı değil, o kokteyli organize edendir. Bu sebeple de çok hızlı davranıp, tüm filomuza bu çorap sistemini uygulacağız ve bu en fazla 17-18 senemizi alacak. Yani, tahmin ediyorum ki; 2027-2028 yılları arasında filomuzdaki 132 uçak bu çok gelişmiş örme çorap sistemine sahip olacaktır.” dedi. Bu cevap ardından salondan yükselen homurdanmalara tepki gösteren Ersin Özbükey, sinirli tavırlar sergileyerek salonu Mutaf Yüksekrakım ile beraber diğer sorulara cevap vermeden terk etti.