14 Aralık 2009 Pazartesi

Bir Girişimci Olarak Dış Ticarete Nasıl Girişebilirim?



Selamlar. Bu güzide mecrayı sürekli takip ediyorsunuz. Demek ki girişimcilik ruhuna sahipsiniz ya da hali hazırda bir işletmeniz var ve işletmenizin ölçek eknomomisine ulaşması için yeni yollar arıyorsunuz. Buaraya kadar güzel. Peki siz değerli okuyucularımızı dış ticarete nasıl çekebiliriz? Pazarınız sadece lokal mı kalmalı? Ülkece dar boğazdan geçtiğimiz şu günlerde iç pazara mı bel bağlamalıyız? Elbette hayır! Peki ne yapabiliriz? Cevaplar aşağıda...




İşletme sahibi olun veya olmayın hiç önemli değil. Hepimizin bilgisayarı ve internet ağı var değil mi? İyi kötü en azından ingilizcemiz de var. O halde size ilk dış ticaret tavsiyem hemen “e-broker”lığa yönelmeniz. Size önceki yazımda bahsettiğim e-ticaret veya dış ticaret eğitimi veren kurslar ilk etapta iyi bir seçenek. Ama buna yanaşmıyorsanız/yanaşamıyorsanız da hiç sorun yok. Zira, biraz internet bilgisi, biraz da araştırma ile yeteri kadar sabır da gösterilirse, internet üzerinden rahatlıkla ihracat ve ithalat ve hatta transit ticaret bile yapabilirsiniz. Peki bunu nasıl yapacaksınız?




İnternet tabanlı yurtdışı alım, satım, ihale, ortaklık taleplerinin girildiği siteler, forumlar, müsteşarlıklara bağlı mecralar mevcut. Hem de yüzlerce. Bu yüzden tek tek yazmayacağım. Ama Google Abimize sorarsanız (ki hazır burda sorulmuşu var ) size yeteri seviyede yardımda bulunacaktır. Bu talepleri incelemenizi, akabinde iyi bir süzme işlemi yapmanızı ve son olarak da aklınıza yatan veya ilk etapta talebi arza dönüştürebileceğinizi düşündüğünüz ilanlara e-mail veya fax yolu ile cevap yazmanızı öneririm. Hatta ilk kontaktan sonra bir de telefonla arayıp teyit alırsanız şahane olur. Önemli bir not: Talep tarihinin eskiliği sizi üzmesin. Zira bu şirket eğer o talebi vermişse, büyük ihtimalle halen daha o işlerle uğraşıyordur ve sizin eski bir talebe cevap vermeniz yine de işe yarayabilir. Bir diğer önemli not ise : Bu taleplerin çoğunluğunun yurtdışındaki ticaret müsteşarlıklarımıza bırakıldığını unutmayın. Talep sahibi firmanın ülkesinde bulunan Türk Ticaret Müsteşarlığını’da arayıp detaylı bilgi alabilirsiniz.




Özetle, krizi ve kriz sendromlarını bir kenara bırakın ve elinizin altında bulunan bilgisayar üzerinden para kazamaya başlayın. Elbette bu işte sabrın, sıkı çalışmanın, tecrübenin, iyi bir araştırmanın ve hatta biraz da şansın yanınızda bulunması gerektiğini de unutmayın.




Yeni yazımızda konuyu detaylandırmaya devam edeceğim..

Görüşmek üzere,

Berk PINAR