31 Ağustos 2009 Pazartesi

Dış Ticaret Üzerine - Giriş -

İsmim Berk PINAR. Mesleğim dış ticaret uzmanlığı. Hem çalıştığım şirkete hem de dışarıdan diğer şirketlere dış ticaret alanında danışmanlık hizmeti veriyorum. Bu blogdan katkılarımı da ağırlıklı olarak dış ticaretin ithalat boyutundan vermeye çalışacağım. Bunu yaparken teorik bilgiden mümkün mertebe kaçınacağım; zira bu zaten Geliştrend’in ana teması. Bu nedenle olabildiğince yalın, tecrübe odaklı, teknik veriler dışında kalan yaşanmış hadiseler etrafından dolanarak “iş görür” bilgiler aktarmaya çalışacağım.

Neden ithalat yapmalıyım, ithalat sürecinde bana ne gerekli ,tedarikçimi nasıl seçmeliyim , ithalatlardaki finansal gücü nasıl sağlarım, ithalat aşamasında kimlerle ve hangi sektörlerle koordinasyon içinde olmalıyım , sorun çıktığında bunu nasıl çözerim v.b. konularda fikir vermeye gayret göstereceğim.

Buarada şunu da belirtmem de fayda var : Malum, dış ticaret dışarıdan bakıldığında iki boyutludur. Bir uluslararası alıcı vardır ki buna “ithalatçı” yani “limandan içeri alan” anlamına gelen “importer” denir. Bir de satıcı vardır ki buna da “ihracatçı” yani “limandan dışarı eden” manasına gelen “exporter” denir. Aslında bu aşamada bir ayırım yaptığımız için böyle bir ikilik ortaya çıkmaktadır. Esasen almak-satmak , gitmek-gelmek , terk etmek-terk edilmek gibi zıt olduğunu düşündüğümüz kavramların tamamının altında aynı unsurlar yatar. Aynı eylemin farklı etkenleri yüklemin çatısını değiştirse de kanaatimce dış ticaret açısından ithalatın da ihracattan pek bi farkı yoktur.

İleriki yazılarımda görüşmek üzere..

Sevgilerimle ve dostlukla..

Berk PINAR