31 Ağustos 2009 Pazartesi

GLOBAL DÜZENBAZLAR - I






Tekrar merhaba. Bu yazı dizimizde; özellikle e-dış ticaret (e-brokerlık )ile uğraşan arkadaşlarımızın başlarına gelen sıradışı olayları anlatacağız. Bu vesile ile de global dolandırıcılığın ve düzenbazlığın ne boyutlara geldiğini, ancak halen daha bunu gözardı eden ne denli amatörler (ya da bahtsız diyelim, başından geçen varsa kızmasın) olduğunu gözler önüne sereceğiz. Elbette bunu yaparken, amacımızın başından bu tarz bir kaza geçen arkadaşlarımızı yermek olmadığını da eklemek isterim. Tam tersine, tüm amacımız, hataları gözler önüne sererek, yeni arkadaşlarımızın, bu hataları tekrar yapmalarını önlemeye çalışmak.

Aslında bu hususta anlatılabilecek yüzlerce / binlerce hikaye var. Fakat ben bunlardan bir-iki tanesini sizlerle paylaşarak, bu global düzenbazlık ve hatta ümit tacirliği hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğim.

Moderatörlüğünü yaptığım dış ticaret forumunda ortaya çıkan bir hadise aynen şu şekildeydi: İhracat tecrübesi az olan bir üyemize, bir Afrika ülkesinden “İki konteyner x tipi soğan, iki konteyner y tipi soğan” gibi bir fiyat talebi geliyor ve elektronik postada fiyatlar makul seviyedeyse, siparişleri katlayabilecekleri belirtiliyor.



Elbette, insani bir refleksle bu duruma çok sevinen yerel üretici / bahtsız ticaretçi de en makul fiyatını bizden de fiyatlandırma hususunda yardım aldıktan sonra karşı tarafa gönderiyor. Adamlar sorgusuz sualsiz, numune bile görmeden, bir kaç saat içinde fiyatı hemen kabul edip 510.000,00 $ ‘lık bir alım yapıyorlar(!). Tam da bu sırada ben, üyemize şöyle dedim; “Bakın X hanım, hayatınızda siz veya bir başkasının internet üzerinden hiç görmediği bir mala üç saat içinde yarım milyon dolar yatırdığını hayal ettiğiniz bir kaç dakika olmuş olabilir, ama lütfen artık uyanın çünkü bu adamlar birazdan sizden büyük bir şey isteyecekler. Çünkü size sadece şu an bedavaya ümit satıyorlar. Sizde bu ümit karşılığında bu kişilere bir ödeme yapmak zorunda kalacaksınız” dedim. Ve dediğim yaklaşık bir kaç saate çıktı. Kendisini bir ulusal Afrika bankası olarak tanıtan bir düzenbazlık neferinden şöyle bir mail geldi : “Adınıza yatırılan büyük miktarda bir para var. Bu paranın hesabınıza geçmesi için bize(sözüm ona bankaya) hemen komisyon olarak 3.500,00 $ yatırmanız gerekmektedir. Aksi takdirde paranızı alamayacaksınız. Hesap numaramız : bla bla bla !!!”



İşte; olayın kokusunun çıktığı an buydu zaten. Bankaların her havaleden komisyon veya masraf adı altında bir tutar aldığını hepimiz biliriz, fakat bankalar bunu eksik ödeme yaparak tahsil ederler. Eğer gönderen sizseniz, parayı nakit olarak da tahsil edebilirler. Ben bu maili okuduktan sonra hemen olaya müdahale ederek X hanım’ı bu parayı göndermekten vazgeçirdim. Kimbilir, belki kendisi, müdahale etmesek, yarım milyon dolar hayaliyle “Amaan canıım, yarım milyonun yanında üç bin nedir ki yollayım gitsin!!!” mantığıyla hareket edip o paradan da olacaktı.



En nihayetinde, mantıklı olarak düşünmek gerekirse, siz alıcı olsanız, böyle bir alım yapar mısınız? Ya da satıcı olsanız, bu kadar kolay para kazanılır mı diye de kendinize sorabilirsiniz. Hayatımızın her alanında ihtiyatlı olmakta fayda var. Hele ki ithalat/ihracat aşamalarında bu ihtiyat çıtamızı kat be kat yükseltsek hiç de fena olmaz.

Global düzenbazlar konusuna bir dahaki yazımıza; yeni bir hikaye ile devam edeceğiz.


Dış ticaretinizde başarılı ve kazasız bir kariyer dilerim.

Görüşmek üzere, devam edeceğiz...

Berk PINAR

Dış Ticaret Uzmanı