31 Ağustos 2009 Pazartesi

Neden İthalat Yapmalıyım?

Bu yazımızda “neden ithalat yapmalıyım?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Bildiğiniz üzere; her devletin ithalattan ziyade ihracatı kalkındırmaya yöneldiğini ve bunu bir devlet politikası olarak benimsediğini önceki yazımızda belirtmiştik. Peki “Ben neden ithalat yapmalıyım? Bana, şirketime ve hatta büyük düşünürsek devletime faydası ne olur?” İşte bu yazımızda kısaca bunlardan bahsedeceğiz.

Bilindiği üzere; her ülke dünya üzerinde mevcut olan kaynaklardan ve zenginliklerden eşit oranda faydalanamamaktadır. Örneğin ;yanı başımızdaki İran’dan petrol, doğal gaz ve hatta uranyum bol miktarda çıkarken, bizde bu cevherler neredeyse yok denecek kadar azdır ve sanki 1639’da imzalanan “Kasr-ı Şirin” antlaşması 300 yıl sonraki yer altı zenginliklerini, bizlerin ayaklarının altından alırcasına hazırlanmıştır. ( Sanırım bu da malesef bizim şanssızlığımız.)



İşte bu gibi nedenlerden ötürü; eğer bir mal, bir değer, bir zenginlik, bir cevher ya da bir meta sizin ülkenizde mevcut değilse yapacak tek şey bunu dışarıdan ikame etmektir. Yani “ithalat” yapmaktır.Yalnız buarada “bıçak sırtı” denebilecek bir ince çizgi vardır ki bu da dış ticaret dengesidir. Yani yaptığınız ithalat hacminin, gerçekleştirdiğiniz ihracat hacminden az olmasıdır, ki bu zaten en temel çıkarımdır. Bir ülkenin dış ticaret hacmi ne denli “artı veriyorsa” o ülke o denli refah seviyesine kavuşmaktadır. Tam tersi olarak da ne kadar “eksi”niz varsa o kadar dışa dönük ekonomiye sahipsinizdir ve işler sizin için gün geötikçe daha da zorlaşacaktır demektir. Eğer uzun vadede dış ticaret hacminiz üstüste “eksi” almaya devam ediyorsa şundan emin olabilirsiniz ki zamanının “Duyum-u Umumiyesi” şimdilerin bilinen ismi ile “IMF” ve “Dünya Bankası” her daim yakınınızda ve hatta tam arkanızda olacaktır.



Peki ithalat yapmayalım mı? İthalat o halde kötü bir şey mi?

Hayır kesinlikle değil. Ancak tutarlı, ölçülü ve mantıklı davranmakta fayda var. Bunları yapmak içinde şu aşağıdaki perspektifleri düşünmek ve yapacağımız ithalatın şu unsurları içerdiğinden emin olmamız gerektiğini düşünüyorum.

• İhracata dönük (ara mamül, al – sat ticaretleri)
• Teknoloji ithalatları (hammadde çıkışlı)
• Girdi ithalinde maliyet avantajlı (bunun için teşvik rejimleri vardır ki ilerde bahsedeceğiz)
• Rekabet potansiyeli arttırıcı (Kalitesiz Çin ürünlerini kasdetmiyorum elbette)
• Haksız rekabeti önleyici mallar (özellikle kalitesiz Çin mallarından uzak durularak)

Yeni yazım “Ben İthalat Yapabilir Miyim?” konulu olacak.

O zamana dek görüşmek üzere,

Berk PINAR