31 Ağustos 2009 Pazartesi

NEREDEN VE HANGİ YOLLARDAN İTHALAT YAPABİLİRİM?

Tekrardan selamlar. Önceki yazılarımızda “Neden İthalat Yapmalıyım?” ve “Ben İthalat Yapabilir miyim?” sorularına cevap vermeye çalışmıştık. Bu yazımızda da “Nereden ve Hangi Yollardan İthalat Yapabilirim?” sorusuna yanıt bulmaya çalışacağız.

Önceden de belirttiğimiz gibi algılanan anlamda “dış ticaret iki boyutludur”. Temelinde ise bir taraf için ihracat varsa, diğer taraf için de, pek tabiidir ki ithalat olacaktır. Bu nedenle sizlere danışmanlık yapacak, size klavuz olacak adresler, internet siteleri , kurum ve kuruluşlar da tabiatıyla aynıdır. Çağdaş dış ticaretin boyutu artık “internettir”. Bu nedenle her nevi arama motoru ve şirket rehberleri sizin iş yapacağınız tedarikçi ve/veya müşterinize ulaşmanızda bol miktarda yardımcı olacaktır.

Kısa bir özetle; tercih ettiğiniz arama motorundan yaptığınız araştırma sonrasında aşağıda yazacağım B2B (Business to Business) sitelerine girerek alınacak/satılacak nemanın veya hizmeti tanımlayan kelime ile aratın. Çıkan sonuçları (biraz zaman alsa da) süzerek hedef tedarikçinize ulaşmaya çalışın. Bu çalışmayı arka arkaya belli başlı B2B sitelerinde yaptıktan sonra zaten bazı şirketler üzerinde yoğunlaşmanız gerektiğini göreceksiniz. Bu şirketlerin internet sitelerini de ziyaret ederek “güvenilirlik / fiyat / kalite / sürerlilik” denklemini kafanızda olabildiğince oluşturmaya gayret gösterin. Buarada; özellikle internet üzerinden tanıştığınız şirketlere bilhassa dikkat etmenizi öneririm, zira pek çok şirketin (ya da kendini şirket olarak tanıtan uyanıkların) başka fabrika resimlerini kendi şirket resimleri gibi sitelerine döşediklerini ve site ziyaretçilerini kandırmaya çalıştıklarını lütfen unutmayın!!! (Ekseriyetle Çin şirketleri “nasılsa siz oraya gitmezsiniz, nasılsa dünyanın bir ucu” diyerek bu yolu deniyorlar.) Bu yüzden, bu tarz bir üçkağıda baştan düşmemek için şirketin cari bilgilerini sözkonusu ülkenin Türk Ticaret Müsteşarlığı’ndan muhakkak sorgulatın. “O adreste sözkonusu şirket var mı, varsa ne durumda vb.?” sorulara muhakkak cevabı önceden vermiş olun. Bu da yetmez ve yeterli bilgi alamazsanız ithalat yapacağınız ülkeden bir uluslararası gözetim şirketi ile anlaşarak gerekli ön “hafiyelik” çalışmasını gerçekleştirin..

Tüm bu ön çalışmaların akabinde, eğer herşey tamamsa ve ithalat yapmaya hazır hale geldiyseniz bir gümrük müşavirine vekalet vermeniz, malın Türkiye’ye geldiktan sonraki aşaması için yetecektir. Elbette bunun öncesinde bir nakliyeci ile anlaşmanız da gerekmektedir.(Her ne kadar nakliyeci ile anlaşmak teslim şekline bağlı olsa da siz yine de kendi fiyat araştırmanızı en başından yapın.)

Peki; artık tedarikçimizi bulduğumuza göre, malı nasıl alalım, nasıl ödeyelim, nasıl taşıyalım? İşte tüm bunları ilerleyen yazılarımızda açıklayacağız.


Yararlanabileceğiniz birkaç klavuz dış ticaret sitesi :


Her türlü soru, görüş/öneri ve bilgi paylaşımı için : www.ticaretforumu.com

İstanbul Ticaret Odası : www.ito.org.tr
Dış Ticaret Müsteşarlığı : www.dtm.gov.tr
İstanbul İhracatçı Birlikleri : www.iib.org.tr
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı : www.sanayi.gov.tr
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi :www.igeme.org.tr


Yararlanabileceğiniz birkaç B2B sitesi :

www.kompass.com
www.alibaba.com
www.made-in-china.com
www.eindiabusiness.com
www.ukclassifieds.co.uk
www.germanybusinesshub.com
www.usaexportimport.com
www.HollandExports.com

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere...

Saygılarımla,

Berk PINAR